Det danska medieavtalet är klart

Nyhet
 | 4 juli 2018
Danmark har fått ett nytt mediepolitiskt avtal för de kommande fem åren. I överenskommelsen ingår bland annat två nya public service-kanaler med fokus på kultur, mer pengar till public service-produktion utanför DR och ökat stöd till nyhetsmedier. Samtidigt skärs anslagen till DR ned med 20 procent.

Den danska regeringen och Dansk folkeparti har kommit överens om mediepolitiken för perioden 2019-2023. 

Nedskärningar för DR och smalare innehåll

Klart sedan en tidigare överenskommelse var att DR:s anslag under de följande fem åren skärs ned med 20 procent och att licensavgiften ersätts med skattefinansiering. DR ska också minska antalet egna tv-kanaler från sex till fyra och fokusera på innehåll som inte erbjuds av kommersiella aktörer (nyheter, kultur, innehåll för barn och unga, med mera). (Nytt kontrakt 18 september, se nedan.)

Nya kanaler och ändringar i tillstånd

Samtidigt ska det startas en ny tv-kanal med fokus på kultur- och folkbildning och en ny digital radiokanal med klassisk musik. Båda kanalerna, vars tillstånd ges under nästa år, ska finansieras av statliga anslag och reklam och placeras utanför Köpenhamn (”väster om Stora Bält”).

Tillståndet som innehas av den privatägda public service-kanalen Radio24Syv löper ut nästa höst. När tillståndet förnyas blir det med minskande anslag och krav på placering utanför Köpenhamn (också ”väster om Stora Bält”).

Mer pengar till public service-fonden

Public service-fonden, som går till produktion av public service-program utanför DR, får ökade anslag. Pengarna ska användas till produktion av kvalitetsinnehåll oavsett plattform (dock inte text).

Ökat stöd till nyhetsförmedling

Avtalet innebär även mer pengar till digital samt lokal och regional nyhetsförmedling. Planen är att de digitala nyhetsmedier ska få nollmoms på samma sätt som tryckta tidningar, men eftersom det inte går med dagens EU-regler så får de tills vidare ett utökat ekonomiskt stöd. Det blir också mer pengar till lokala och regionala nyhetsmedier via en öronmärkt pott. 

Stopp för förslag om FM-släckning

Regeringen fick däremot inte stöd för sitt förslag att släcka FM-nätet redan år 2021. Därför gäller fortfarande att FM-nätet kan släckas tidigast två år efter att det digitala radiolyssnandet nått 50 procent. Det blir heller ingen försäljning av den statsägda kanalen TV2, även om avtalet öppnar för en delvis privatisering om några år.

Eva Harrie

Områden :