2016-12
NYHET | 27 dec 2016

Redaktørskifte i Norsk medietidsskrift

Norsk medietidsskrift (etabl. 1994) er et vitenskapelig tidsskrift som fra 2015 utgis med åpen tilgang (open access). Dette nummeret, nr 4 / 2016 er det siste med Steen Steensen som redaktør. Fra nr. 1 2017 er Jens Barland ny redaktør.

Media Policy | 16 dec 2016

Update of AVMSD: Role of National Regulators Contentious Issue

The new rules for audiovisual media services proposed by the EU Commission in May have been debated in the Council and the European Parliament’s Culture Committee. The role of national regulators, advertising rules and the new “quotas” for European works in on-demand services seem to be tricky issues, as reported in the European Media Policy newsletter.

NordMedia | 14 dec 2016

Welcome to NordMedia 2017

NordMedia 2017 conference is coming soon. Next summer media reseachers will meet again, this time in Finland. The School of Communication, Media and Theatre at the University of Tampere is honored to organize the next biannual NordMedia conference.

EVENT | 5 dec 2016

Journalism and Terrorism

The Linnæus University, Kalmar, will organise an international conference on Journalism in a world of terrorism, 9-11 May 2017.

NYHET | 2 dec 2016

De 25 största mediebolagen på den nordiska marknaden 2015

Fem mediebolag, samtliga nordiska, nådde 2015 en omsättning över en miljard euro i de nordiska länderna. Överlägset störst är svenska Bonnier, följt av norska Schibsted och svenska Stenbecksfären (MTG/Viasat).

NYHET | 1 dec 2016

Mediemoms i Norden - en kartläggning

Ett nytt förslag från EU-kommissionens öppnar upp för likvärdig moms för tryckta och digitala medier. Norge avskaffade momsen på digitala nyheter i mars i år, men vad gäller i övriga Norden? Nordicom har kartlagt mervärdesskatterna för olika medier i de fem nordiska länderna.

2016-11
NYHET | 29 nov 2016

Norge starter FM-slukking i januar 2017

I løpet av neste år vil norsk nasjonal radio bli heldigital. FM-slukkingen, som vil skje regionvis, starter i januar 2017. De fleste lokalradioer vil kunne fortsette på FM frem til 2022.

NYHET | 28 nov 2016

Friheten på nätet minskar

Friheten på nätet minskar för sjätte året i rad. Allt fler länder försöker kontrollera sociala medier och meddelande-appar, enligt en global rapport från Freedom House. Island lyfts fram som en ledande förespråkare för yttrandefrihet.

NYHET | 28 nov 2016

Nordicom Review fortsätter att utvecklas

I november 2016 var arbetet med att finna medlemmar till Nordicom Reviews redaktionsråd – Editorial Board – klart. Det är en av flera steg som tagits under senare år för att utveckla tidskriften mot en tydlig internationell standard.

NYHET | 22 nov 2016

Unges nyhetskonsum i en digitalisert hverdag

Ni av ti unge i Norge sjekker nyheter daglig, opptil flere ganger. Og det er smarttelefonen som er ungdoms hovedkilde til nyheter. Det viser en rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Konferens | 22 nov 2016

Nordic Data Journalism - NODA17

Data journalism is changing journalism. New processes, products, and professional values are emerging ­ but data journalism also makes new cooperative efforts possible, enabling new types of agency. NODA17 is an annual meeting point for media trends, addressing digital journalists, reseachers and media companies.

NYHET | 18 nov 2016

Nedgång på den finska mediemarknaden 2015

Värdet av mediemarknaden i Finland fortsatte nedåt under 2015. Men några mediesektorer hamnade ändå på plus, framför allt biograferna som ökade sin omsättning med en fjärdedel. Det visar Finska statistikcentralens beräkningar av värdet på den finska mediemarknaden.

NYHET | 18 nov 2016

Hver fjerde dansker opsøger ikke aktivt nyheder

En ny rapport afdækker de danske borgeres kilde til viden og nyheder og peger på, at i jo højere grad, man har talt om politik i familien under sin opvækst, desto større er sandsynligheden for, at man i dag har et højt forbrug af nyhedsmedier. Næsten hver fjerde dansker opsøger ikke aktivt nyheds- og aktualitetsstof i dag.

NYHET | 14 nov 2016

Svensk utredning föreslår teknikneutralt mediestöd

Presstödet ska ersättas med ett bredare mediestöd. Förutom tryckta tidningar ska även digitala medier, gratismedier samt nyhets- och bildbyråer kunna få bidrag till nyhetsproduktion. Det föreslår den svenska medieutredningen i sitt slutbetänkande.

NYHET | 10 nov 2016

Svenskarna och internet 2016

Nu tillbringar svenskarna nästan ett dygn online varje vecka. Samtidigt har internet också blivit svenskarnas viktigaste informationskälla. Det visar undersökningen Svenskarna och internet 2016 från IIS, Internetstiftelsen i Sverige.

NYHET | 7 nov 2016

Public Service-udvalget fremstiller fem fremtidige scenarier

Public service-udvalget i Danmark offentliggør i dag sin rapport om public service i den nye medievirkelighed. Heri fremstilles blandt andet fem fremtidige scenarier, som både inkluderer ophør af offentlig public service-finansiering og styrkelse af Danmarks Radio.

Ledig tjänst | 7 nov 2016

Forskningsinformatör

Som forskningsinformatör på Nordicom arbetar du såväl nationellt som nordiskt och globalt. Arbetsspråket är skandinaviska eller engelska; det varierar mellan olika uppdrag.
Tjänsten är delad mellan två områden, där båda i huvudsak handlar om att föra ut den kunskap som produceras vid Nordicom. Det innebär att du kommer att arbeta mycket med vår webb, men också att självständigt utveckla vår omvärldsnärvaro.

Ledig tjänst | 7 nov 2016

Dokumentalist

Som dokumentalist hos Nordicom arbetar du dels med vår relationsdatabas med nordiska medieforskare utifrån keywords, dels med den vetenskapliga tidskriften, Nordicom Review och att strukturera så kallade back issues, till internationella databaser.