2017-09
NYHET | 18 sep 2017

Så dokumenteras NordMedia 2017

NordMedia 2017 är över och konferensdokumentation är i full gång. Några förändringar kommer ske från föregående år.

NYHETSBREV | 12 sep 2017

Ny utgåva av Medietrender i Norden

De nordiska länderna blir alltmer digitala och mobila. Medieanvändningen på nätet växer och i internationella jämförelser ligger Norden i framkant. Samtidigt visar undersökningar att nordborna inte överger de traditionella medierna.

NYHET | 8 sep 2017

Finland: Rapporter granskar Yles lokala nyheter på webben

Public service-bolagens nyheter på webben kan inte bevisas ha någon skadlig effekt på den kommersiella mediemark-naden. Den slutsatsen drar en finländsk rapport som granskat Yles regionala nyhetsverksamhet, baserat på ett antal nordiska utredningar om public service-innehållets eventuella påverkan.

NYHET | 8 sep 2017

Literacy in a Digital World

Friday the 8th of September 2017 is International Literacy Day, this year it’ll be celebrated under the theme of ‘Literacy in a Digital World’. In honour of the day we’re highlighting some of our recent publications focusing on media literacy in a digital world.

NYHET | 6 sep 2017

Nordiskt expertmöte om falska nyheter

Nordicom anordnar tillsammans med Nordiskt Journalistcenter i slutet av september ett expertmöte om falska nyheter. ​

2017-08
NYHET | 31 aug 2017

Report maps business models of Nordic local and city newspapers

A report published by the Communication Research Centre CRC at the University of Helsinki explores the business models of local and city newspapers in Scandinavia. The report, written in Finnish, is based on a description and comparison of cases in Sweden, Norway and Denmark.

NYHET | 31 aug 2017

Digital News Report 2017

People in the Nordic countries are among Europe’s most avid users of smartphones for reading news online. They are also the most willing to pay for online news. These are some of the findings in the Digital News Report 2017 from the Reuters Institute.

NYHET | 30 aug 2017

Nordisk telekomrapport: Mobilt fortsätter att öka

Mobil datatrafik fortsätter att växa kraftigt i Norden. Samtidigt ökar tillgången till snabbt bredband, där alla nordiska länder ligger över EU-genomsnittet. Det visar den årliga rapporten från de nordiska telekommyndigheterna.

NYHET | 24 aug 2017

Utökad utredning om svensk public service

Den svenska public service-kommittén har fått utökat uppdrag. I juni presenterade regeringen ett tilläggsdirektiv med fokus på att värna public service-organisationernas oberoende och integritet och på att innehållet ska nå en så stor del av publiken som möjligt.

PUBLIKATIONER | 21 aug 2017

Ny bok uppmärksammar 250 år av tryck- och yttrandefrihet i Sverige

Förra året uppmärksammades 250 års jubileet av Sveriges tryck- och yttrandefrihetslag – som var den första i världen. Nu lanseras boken The Legacy of Peter Forsskål. 250 Years of Freedom of Expression, som belyser yttrandefrihetens historia med utgångspunkt i Peter Forsskåls 21 teser om borglig frihet.

NYHETSBREV | 9 aug 2017

New Issue of European Media Policy

The August issue of Nordicom's newsletter European Media Policy is out. The newsletter provides an update on policy developments at the European level, concentrating on news from the European Union.

2017-07
NYHET | 6 jul 2017

Mediekonsumtionen allt mer digital

Mediekonsumtionen förändras och blir allt mer digital. Digitaliseringen har också skapat en tydlig klyfta mellan de yngres och de äldres mediekonsumtion. Det visar en ny rapport från Myndigheten för press, radio och tv.

NYHET | 3 jul 2017

UNESCO study: Protecting Journalism Sources in the Digital Age

Protecting Journalism Sources in the Digital Age is the name of a new global study produced by WAN-IFRA for UNESCO. It examines the risks and challenges confronting the safety and privacy of journalistic sources in the new digital environment.

NYHET | 3 jul 2017

Här finns journalistikforskning från hela världen

Kan journalistikforskning från hela världen samlas på en sajt? Projektet Journalism Research News finkammar nätet för att samla in nyheter om aktuell forskning till en plats. Webbtjänsten lanserades i Finland 2015 och har hittills presenterat nästan 1500 artiklar.

2017-06
NYHET | 29 jun 2017

Förtroendet för medier fortsatt stabilt

Trots stora förändringar i omvärlden finns en stabilitet i Sverige i allmänhet. Förtroendet för landets medier är också stabilt, men skiljer sig mellan olika samhällsgrupper. Det här visar SOM-institutets nya forskningsantologi Larmar och gör sig till.

NYHET | 28 jun 2017

Nytt nummer av MedieKultur

Den danska vetenskapliga tidskriften MedieKultur har släppt nytt temanummer. Temat är ”Complex Evolution - Media and communication in contemporary Asia” och innehållet består av artiklar från en av panelerna på NordMedia konferensen 2015.

NYHET | 27 jun 2017

Nytt nummer av Norsk medietidskrift

Nummer 2/2017 av Norsk medietidskrift er et spesialnummere fra Norsk Medieforskerkonferanse i Bergen 2016. Det handler om hvem som kommuniserer noe, hva som kommuniseres, og hvordan medierte budskap mottas av publikum. Fellesnevneren blant artiklene er at de alle handler om nyheter på en eller annen måte.

NYHET | 26 jun 2017

Norska aviser tappar en miljard i annonsintäkter

Under förra året förlorade den norska dagspressen över en miljard annonskronor. För första gången minskade även de digitala annonsintäkterna. Det framgår av Medietilsynets årliga rapport om tidningshusens ekonomi 2016.