2017-11
NYHET | 15 nov 2017

Danskerne er på færre sociale medier

Det ser ikke længere ud til, at danskerne har behov for at være aktive på stadigt flere sociale medier. Tværtimod er et stigende antal danske brugere af sociale medier kun til stede på ét.

NYHET | 15 nov 2017

De flittigste danske læsere bliver færre

Læselysten blandt danskerne er under forandring, og brugen af digitale medier som for eksempel lydbøger er i fremgang. Det viser nye tal i årsrapporten fra den danske kulturministers Bog- og Litteraturpanel.

NYHET | 14 nov 2017

Så är statusen för yttrandefriheten i världen

Hatpropaganda på nätet ökar, overifierade ”falska nyheter” sprids och säkerheten för journalister hotas. Det är några av de utmaningar som det förändrade medielandskapet medfört, enligt Unescos nya rapport World Trends in Freedom of Expression and Media Development

Norska mediers ekonomi 2016

Betalningen från brukarna en allt viktigare intäktskälla för den norska mediebranschen. Det visar Medietilsynets rapport om norska mediers ekonomi 2016.

NYHET | 9 nov 2017

Det svenska medielandskapet: en klassiker i ny tappning

”En klassiker och ett standardverk för alla som vill få en överblick över medielandskapet” – så beskrivs den nya boken Det svenska medielandskapet som lanseras efter årsskiftet. Boken utkommer i sin tolfte upplaga och har under olika titlar, senast Massmedier, följt mediernas villkor sedan 1970-talet. Två av de tre författarna kommer från Nordicom.

NYHET | 9 nov 2017

Svenska barn och ungdomars kulturvanor

Myndigheten för Kulturanalys har undersökt svenska barn och ungas kulturvanor på fritiden. Den vanligaste medierelaterade aktiviteten är att titta på kortfilm/videoklipp online, vilket en majoritet av barn och unga gör varje dag.

NYHET | 6 nov 2017

Growing old with and via media: nytt nummer av MedieKultur

Sammenslutningen af Medieforskere i Danmark (SMiD) har gett ut ett  nytt nummer av den vetenskapliga tidskriften MedieKultur. Temat för höstens upplaga är ’Growing old with and via media’.

2017-10
NYHET | 30 okt 2017

Svenskarna och internet: Pensionärer alltmer digitala

Svenska pensionärer använder internet i allt högre utsträckning. Yngre använder visserligen nätet oftare, men nu visar undersökningen Svenskarna och internet för första gången att en majoritet (56 procent) bland dem som är över 75 år använder internet.

NYHET | 25 okt 2017

Så påverkar globala aktörer den danska mediebranschen

De danska mediehusen har förlorat sitt inflytande på mediemarknadens utveckling. Istället är det globala giganter som Google och Facebook som sätter villkoren – och tar hand om pengarna. Det visar en rapport om globala aktörers påverkan på den danska mediemarknaden.

NYHET | 23 okt 2017

Flera mediekonferenser i Norden

Journalisters säkerhet, nyhetsmedias roll i moderna demokratier eller medieutbildning och mediepedagogik – det här är några av de konferensteman som de nordiska länderna bjuder på under hösten och vintern.

NYHET | 19 okt 2017

Förslag på ny finansiering för svensk public service

Radio- och tv-avgiften, som finansierar SR, SVT och UR, ska avskaffas och ersättas med en öronmärkt skatt. Det föreslår en enig public service-kommitté i sitt delbetänkande.

NYHET | 17 okt 2017

Norsk Medietidsskrift 3/2017

Nye Media City Bergen har åpnet och  TV2 har 25 års jubileum, siste nummer av Norsk Medietidskrift er en variert og mangfoldig utgave av tidsskriftet.

NYHET | 16 okt 2017

Ny IT-statistik: Så används internet i Nordens regioner

De nordiska huvudstäderna har Europas ivrigaste internetanvändare. Men även invånarna i andra nordiska regioner surfar ofta på nätet, kopplar upp sig med mobilen och är flitiga på sociala medier. Det visar Eurostats statistik som jämför nätanvändning i över 200 europeiska regioner.

PUBLIKATOINER | 16 okt 2017

Launching the anthology Negotiating Journalism

Transnational research on journalistic core values, press freedom and freedom of speech, those are some of the main topics of the new research anthology Negotiating Journalism. Core Values and Cultural Diversities. The book launch will be held in connection with a conference in Oslo.

NYHET | 6 okt 2017

Ny forskningstidskrift med fokus på Norden

Rethinking ScandinaviaRethinking Scandinavia – så heter en nystartad nätbaserad tidskrift inom forskningsfältet nordistik. Idén till denna nya publiceringsmöjlighet presenterades i somras på en internationell konferens i Lund.

2017-09
NYHET | 29 sep 2017

Undersøgelse af danske børns læsevaner

Danske børn læser mindre i fritiden, og især pigerne har ændret deres læsevaner. Det er nogle af konklusionerne i en ny undersøgelse af danske børns læsevaner, medievaner og biblioteksbrug.

NYHET | 27 sep 2017

Finländsk tidskrift diskuterar nordisk film

Det är blomstrande tider för nordisk film. Det konstaterar redaktörerna för ett specialnummer av tidskriften Lähikuva (Närbild), som diskuterar nordisk film från ett finländskt perspektiv.

NYHET | 26 sep 2017

Film på bio i Norden - publikation från Kulturanalys

I vilket nordiskt land går befolkningen mest på bio? Och hur ser det ut med jämställdheten i nordisk film? Det svarar Kulturanalys Norden på i en ny statistikpublikation.

PUBLIKATIONER | 25 sep 2017

Marknadsmässig kurragömmalek? Barn, unga och dold reklam

För första gången finns nu en bok som diskuterar dold reklam riktad mot barn utifrån olika perspektiv: forskarens, journalistens, branschens och inte minst barnens. Den nya antologin Marknadsmässig kurragömmalek? Barn, unga och dold reklam som ges ut i ett samarbete mellan Nordicom och Statens medieråd i Sverige.

NYHET | 18 sep 2017

Så dokumenteras NordMedia 2017

Den nordiska forskningskonferensen NordMedia 2017 är över och konferensdokumentation är i full gång. Några förändringar kommer ske från föregående år.