Kategori: Mediereglering

EU-flaggor.
Nyhetsbrev | 29 aug 2023

Nytt nummer av European Media Policy

Arbetet med en europeisk lag för att förhindra så kallade SLAPP-stämningar går framåt samtidigt som en ny rapport visar att sådana stämningar främst riktas mot journalister. Lobbygrupper försöker påverka förhandlingarna om den europeiska mediefrihetsakten, och ett uttalande om att sociala medieplattformar kan tvingas stänga ner skapar oro. Ett nytt nummer av nyhetsbrevet European Media Policy är ute.
En mix av de nordiska flaggorna.
Nyhetsbrev | 14 aug 2023

Nordic Media Policy – augustinumret är ute

Meta riskerar höga böter i Norge, nya subventionssystem föreslås i Danmark och Sverige, Finland och Norge har nya medieministrar och Grönland har en ny chef för public service. Läs om den senaste mediepolitiska utvecklingen i de nordiska länderna i nyhetsbrevet Nordic Media Policy.
EU-flaggor.
Nyhetsbrev | 22 jun 2023

Nytt nummer av European Media Policy

Europaparlamentet vill förbjuda användningen av AI för att övervaka folkmassor, journalistorganisationer kräver bättre skydd, och parlamentsledamöter försöker begränsa användningen av spionprogram. Ett nytt nummer av nyhetsbrevet European Media Policy är ute.
Nyhetsbrevets logotyp och ett foto av EU-flaggan.
Nyhet | 27 apr 2023

Första numret av European Media Policy 2023 är ute

AI-teknikens snabba utveckling försenar planer för reglering av AI i EU, European Media Freedom Act (EMFA) väcker både stöd och motstånd, och TikTok har förbjudits – men EU-parlamentariker stannar kvar på plattformen. Läs om det senaste inom mediepolitik på europeisk nivå i årets första nummer av nyhetsbrevet European Media Policy.
En kvinna står framför en projektion av data på en skärm
Pressmeddelande | 04 apr 2023

Digital övervakning i vardagslivet ses som ett nödvändigt ont

Vi lever idag i ett digitalt samhälle där övervakningen ständigt ökar. Stater och privata företag övervakar oss och vi övervakar oss själva och varandra genom sociala medier, appar och annan ny teknologi. Detta hanterar vi både genom motstånd och ett pragmatiskt förhållningssätt, enligt en ny forskningsantologi utgiven av Nordicom vid Göteborgs universitet.
En familj sitter i soffan framför tv:n.
Ny publikation | 15 mar 2023

Ökad digitalisering och ägarkoncentration i det svenska medielandskapet

Traditionella medier minskar i popularitet, minskade annonsintäkter kan påverka medborgarnas tillgång till lokala nyheter, och ägandet på dagstidningsmarknaden har koncentrerats till ett fåtal regionala tidningsmonopol. Rapporten MedieSverige 2023 ger en aktuell och bred översikt av dagens svenska medielandskap.
Europaparlamentet i Strasbourg i Frankrike fotograferat underifrån.
Call for papers | 01 mar 2023

Call for papers: Medieägande och mediereglering i Europa

Call for papers till ett nytt temanummer av Nordicom Review. Läs mer på engelska.
Två bilder: En mobiltelefon som visar Facebooks startsida, och omslaget till rapporten.
Nyhet | 23 jan 2023

Nordicom presenterar rapport i samband med Sveriges EU-ordförandeskap

Globala plattformsbolag har flyttat fram sina ekonomiska och teknologiska positioner på de nordiska mediemarknaderna under de senaste fem åren, enligt rapporten Nordiska nyhetsmedier i global konkurrens som nu finns tillgänglig på engelska. Rapporten presenteras i dag på en konferens anordnad i samband med Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd.
Nyhetsbrevets logotyp och ett foto av EU-flaggan.
Nyhetsbrev | 30 nov 2022

Nytt nummer av nyhetsbrevet European Media Policy

Årets sista nummer av nyhetsbrevet European Media Policy är ute. Läs bland annat om de digitala regelverken som påverkar Elon Musk's Twitter, EU-länders användning av spionprogram och lagförslaget European Media Freedom Act. Nyhetsbrevet är på engelska och går att ladda ner utan kostnad.
En hög med pärmar.
Nyhet | 02 nov 2022

Presstöd återkommande fråga i statliga utredningar

Stöd till dagstidningar, public service och reklam är ämnen som ofta förekommer i regeringens offentliga utredningar på medieområdet. Det visar Nordicoms sammanställning över medieutredningar. Sammanställningen sträcker sig över hundra år och uppdateras årligen.