NYHET | 15 nov 2017

Danskerne er på færre sociale medier

Det ser ikke længere ud til, at danskerne har behov for at være aktive på stadigt flere sociale medier. Tværtimod er et stigende antal danske brugere af sociale medier kun til stede på ét.

NYHET | 15 nov 2017

De flittigste danske læsere bliver færre

Læselysten blandt danskerne er under forandring, og brugen af digitale medier som for eksempel lydbøger er i fremgang. Det viser nye tal i årsrapporten fra den danske kulturministers Bog- og Litteraturpanel.

NYHET | 14 nov 2017

Så är statusen för yttrandefriheten i världen

Hatpropaganda på nätet ökar, overifierade ”falska nyheter” sprids och säkerheten för journalister hotas. Det är några av de utmaningar som det förändrade medielandskapet medfört, enligt Unescos nya rapport World Trends in Freedom of Expression and Media Development

Norska mediers ekonomi 2016

Betalningen från brukarna en allt viktigare intäktskälla för den norska mediebranschen. Det visar Medietilsynets rapport om norska mediers ekonomi 2016.

NYHET | 9 nov 2017

Det svenska medielandskapet: en klassiker i ny tappning

”En klassiker och ett standardverk för alla som vill få en överblick över medielandskapet” – så beskrivs den nya boken Det svenska medielandskapet som lanseras efter årsskiftet. Boken utkommer i sin tolfte upplaga och har under olika titlar, senast Massmedier, följt mediernas villkor sedan 1970-talet. Två av de tre författarna kommer från Nordicom.

NYHET | 9 nov 2017

Svenska barn och ungdomars kulturvanor

Myndigheten för Kulturanalys har undersökt svenska barn och ungas kulturvanor på fritiden. Den vanligaste medierelaterade aktiviteten är att titta på kortfilm/videoklipp online, vilket en majoritet av barn och unga gör varje dag.

NYHET | 6 nov 2017

Growing old with and via media: nytt nummer av MedieKultur

Sammenslutningen af Medieforskere i Danmark (SMiD) har gett ut ett  nytt nummer av den vetenskapliga tidskriften MedieKultur. Temat för höstens upplaga är ’Growing old with and via media’.

NYHET | 30 okt 2017

Svenskarna och internet: Pensionärer alltmer digitala

Svenska pensionärer använder internet i allt högre utsträckning. Yngre använder visserligen nätet oftare, men nu visar undersökningen Svenskarna och internet för första gången att en majoritet (56 procent) bland dem som är över 75 år använder internet.

NYHET | 25 okt 2017

Så påverkar globala aktörer den danska mediebranschen

De danska mediehusen har förlorat sitt inflytande på mediemarknadens utveckling. Istället är det globala giganter som Google och Facebook som sätter villkoren – och tar hand om pengarna. Det visar en rapport om globala aktörers påverkan på den danska mediemarknaden.

NYHET | 23 okt 2017

Flera mediekonferenser i Norden

Journalisters säkerhet, nyhetsmedias roll i moderna demokratier eller medieutbildning och mediepedagogik – det här är några av de konferensteman som de nordiska länderna bjuder på under hösten och vintern.