NYHET | 16 nov 2018

Global studie: Friheten på nätet minskar

Under 2018 minskade friheten på internet för åttonde året i rad, enligt den årliga sammanställningen från Freedom House. Värst är situationen i Kina, medan Island och Estland är de länder som har störst nätfrihet.

NYHET | 12 nov 2018

Call for papers: Nordicom Review Special Issue

Call for papers: Nordicom Review Special Issue. Title: ‘Dark Screens: The Geopolitics of Nordic Television Drama’​. Guest Editors: Robert A. Saunders (State University of New York); Pei Sze Chow (Aarhus University); and Anne Marit Waade (Aarhus University)

PUBLIKATIONER | 8 nov 2018

Yearbook 2018: Digital Parenting

Digital Parenting. The Challanges for Families in the Digital Age is the Clearinghouse Yearbook of 2018. The book addresses the challenges and opportunities faced by parents in digital times taking into account multiple levels of digital penetration among families from different social classes and regions across the world.

NYHET | 8 nov 2018

Just published: new Nordicom Review article

A new Nordicom Review article is published (online first), titled Experiences of External Interference Among Finnish Journalists. Prevalence, methods and implications. The author Ilmari Hiltunen answers a few questions about the findings.

NYHET | 30 okt 2018

Ledig tjänst: Kommunikatör med inriktning digital kommunikation

Just nu söker Nordicom en kommunikatör med inriktning mot digital kommunikation. Tjänsten är en visstidsanställning med start enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag: 30 november.

NYHET | 25 okt 2018

En nordisk undersökning av barns och ungas kulturvanor?

Går det att genomföra en gemensam nordisk undersökning om barns och ungas kulturvanor och kulturaktiviteter? Det har Kulturanalys Norden undersökt i en ny rapport, på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

NYHET | 23 okt 2018

Flere nye bøger, men færre flittige danske læsere

Læselysten blandt danskerne er under fortsat forandring. Der udgives i dag skønlitteratur som aldrig før samtidig med, at digitale medier er i fremgang. Det viser nye tal i årsrapporten fra kulturministerens Bog- og Litteraturpanel.

NYHET | 9 okt 2018

Maarit Jaakkola ny biträdande föreståndare för Nordicom

Medieforskare Maarit Jaakkola har utsetts till ny biträdande föreståndare för Nordicom. I sin nya roll kommer hon att delta i Nordicoms strategiska utvecklingsarbete samt ha särskilt ansvar för forskarsamverkan och kontakten med det nordiska forskarsamhället inom medier och kommunikation.

NYHET | 9 okt 2018

Media & viestintä 3/2018

Det finske videnskabelige tidsskrift Media & viestintä har nu udgivet årets tredje udgave, som blandt andet handler om journalismens tolkning af økonomipolitik, ideologisk flygtningedebat og samproducering af tv-programmer med almene borgere.

NYHET | 5 okt 2018

Svenskarna och internet: Så ändras svenskarnas medievanor

Användningen av sociala medier och digitala medie-plattformar fortsätter att öka. Samtidigt finns det tydliga skillnader mellan olika generationer. Det framkommer i rapporten Svenskarna och internet 2018 från Internet-stiftelsen i Sverige.