Här hittar du nyheter om nordisk medieforskning och medieutveckling
samt nyheter om Nordicoms verksamhet.

Närbild på två par händer som håller i telefoner.
Ny publikation | 26 jan 2023

Telenor och Spotify i topp på listan över Nordens 25 största medieföretag 2021

I Nordicoms senaste faktablad presenteras listan över de 25 största medieföretagen i Norden. Listan omfattar en stor variation av verksamheter sett till geografisk lokalisering, ålder och ägarstruktur, liksom verksamhetsinriktning och lönsamhetsnivåer.
Två bilder: En mobiltelefon som visar Facebooks startsida, och omslaget till rapporten.
Nyhet | 23 jan 2023

Nordicom presenterar rapport i samband med Sveriges EU-ordförandeskap

Globala plattformsbolag har flyttat fram sina ekonomiska och teknologiska positioner på de nordiska mediemarknaderna under de senaste fem åren, enligt rapporten Nordiska nyhetsmedier i global konkurrens som nu finns tillgänglig på engelska. Rapporten presenteras i dag på en konferens anordnad i samband med Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd.
Pressmeddelande | 09 jan 2023

Flera likheter i nordisk kriskommunikation under pandemin

Den höga tilliten till medier och myndigheter var en viktig förutsättning för en kriskommunikation som betonade det egna ansvaret. Det visar en ny forskningsantologi publicerad av Nordicom vid Göteborgs universitet som jämför de nordiska ländernas kriskommunikation under pandemin.
Kvinna läser bok på bibliotek
Ny publikation | 22 dec 2022

Bokvanor i ett förändrat medielandskap

I Mediebarometerrapporten 2021 tema: bokläsning undersöks hur samhällets digitalisering påverkat svenska befolkningens bokvanor och om det finns likheter och skillnader mellan olika befolkningsgrupper. Här undersöks också hur bokläsningen påverkades under coronapandemin samt bokens ställning i förhållande till andra medieformer.
Nyhetsbrevets logotyp och ett foto av EU-flaggan.
Nyhetsbrev | 30 nov 2022

Nytt nummer av nyhetsbrevet European Media Policy

Årets sista nummer av nyhetsbrevet European Media Policy är ute. Läs bland annat om de digitala regelverken som påverkar Elon Musk's Twitter, EU-länders användning av spionprogram och lagförslaget European Media Freedom Act. Nyhetsbrevet är på engelska och går att ladda ner utan kostnad.
En hög med pärmar.
Nyhet | 02 nov 2022

Presstöd återkommande fråga i statliga utredningar

Stöd till dagstidningar, public service och reklam är ämnen som ofta förekommer i regeringens offentliga utredningar på medieområdet. Det visar Nordicoms sammanställning över medieutredningar. Sammanställningen sträcker sig över hundra år och uppdateras årligen.
Omslaget till Medieekonomi 2022.
Ny publikation | 19 okt 2022

Dagspressens intäkter ökar

Den svenska dagspressens intäkter ökade under 2021 och lönsamheten förbättrades. Det visar rapporten Medieekonomi 2022 som Nordicom skrivit på uppdrag av Myndigheten för press, radio och tv. Det ekonomiskt starka året kan förklaras av ökade reklamintäkter, stabila läsarintäkter och sänkta kostnader.
Två händer som skriver på en laptop.
Nyhet | 18 okt 2022

Nordicom lanserar ny webb

Efter flera månaders arbete är vi nu mycket glada att lansera Nordicoms nya webbplats. Den nya webben ger en tydlig bild av vår verksamhet och fokuserar på våra användares behov.
Två bilder: En tidningshög och de nordiska flaggorna.
Ny publikation | 13 okt 2022

Nytt faktablad: Direktstöd till nyhetsmedier – en nordisk översikt

I flera nordiska länder föreslås moderniseringar av mediestödet. Men hur ser dagens stödordningar ut? Vilka är de viktigaste mediestöden? Och vilka förslag finns för framtiden? Det får du veta i Nordicoms senaste faktablad.
Två bilder: En Ipad som visar Googles startsida och omslaget till Nordiska nyheter i global konkurrens.
Ny publikation | 13 okt 2022

Globala plattformar stärker sitt grepp om de nordiska mediemarknaderna

I dag går en klar majoritet av de digitala reklaminvesteringarna i Norden till de globala plattformsbolagen och inte till de inhemska medieföretagen. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet och Nordicom.
Foto av Nordicoms publikationer och omslaget till Nordicom Review.
Nyhet | 15 sep 2022

Ledig tjänst: Nordicom söker vetenskaplig redaktör

Nordicom söker nu en vetenskaplig redaktör som vill bli en del av vår förlagsverksamhet. Nordicoms två vetenskapliga redaktörer ansvarar för att säkerställa den vetenskapliga kvaliteten i våra publikationer och arbetar bland annat med att bedöma och besluta om manuskript och peer-review-granskningar.
Ung tjej på en säng med en dator och mobiltelefon, samt bilder på artikelförfattarna Marju Himma-Kadakas och Raul Ferrer-Conill.
Nyhet | 01 sep 2022

Både innehåll och format viktigt för unga nyhetsanvändare

Att göra nyheter mer underhållande genom att utforma dem i samma stil som YouTube-videor kan bidra till att engagera ungdomar. Men om själva nyhetsämnet inte är relevant för den yngre publiken kan arbetet vara förgäves. Det visar en ny artikel publicerad i Nordicom Review.