Publikationer från Nordicom

PUBLIKATIONER | 25 sep 2018

Coming in 2019: Nordic Journal of Media Studies

A new journal, the Nordic Journal of Media Studies, has been added to Nordicom’s portfolio of scientific publications. This journal is an online, open-access journal.  The first issue will be published in Spring 2019, with the theme “Disrupting media infrastructures: Transforming media industries and public spheres”.

NYHET | 3 sep 2018

Just published: new Nordicom Review article

A new Nordicom Review article is published (online first), titled Asylum Seekers Arrived, Elites Occupied the Air: Topics and Interviewees in YLE’s Magazine Programmes During the “Asylum Seeker Crisis". We spoke to the authors Annu Perälä and  Mari K. Niemi.

PUBLIKATIONER | 27 aug 2018

Smaken för nyheter: Klasskillnader i det digitala medielandskapet

Människors konsumtion av nyheter blir allt mer splittrad. I boken Smaken för nyheter: Klasskillnader i det digitala medielandskapet visar att växande klassklyftor och ett ökat informationsutbud har lett till att befolkningens nyhetsvärldar ser väsentligt olika ut, något som riskerar att öka samhällsklyftorna ytterligare.

PUBLIKATIONER | 21 aug 2018

Sverige behöver en samlad politik för MIK

Sverige behöver ett nationellt politiskt ramverk för hur medie- och informationskunnigheten (MIK) kan stärkas bland medborgarna. Det anser Ulla Carlsson, Unescoprofessor i yttrandefrihet vid Göteborgs universitet, som nu har överlämnat en kunskapsöversikt till regeringen med förslag på åtgärder.

PUBLIKATIONER | 5 jun 2018

Flera utmaningar för öppenhet i medier och kommunikation

Öppenhet är ett begrepp som är mer aktuellt än någonsin. Inom akademin talas det om öppen vetenskap, i skolan har öppna läromedel blivit centrala och på sociala medier delar människor med sig av sin sårbarhet genom hashtaggar som hänvisar till öppenhet. Det senaste numret av tidskriften Nordicom Information handlar om öppenhet i medier och kommunikation.

PUBLIKATIONER | 23 maj 2018

Några resultat från Mediebarometern 2017

Nordicom-Sveriges Mediebarometer studerar medieanvändningen i Sverige, och visar varje år hur stor andel av Sveriges befolkning som tar del av ett antal enskilda medier en genomsnittlig dag. Här nedan presenteras några aktuella resultat.

PUBLIKATIONER | 4 maj 2018

Media Innovation and Design in Cultural Institutions

This new Nordicom anthology looks at how cultural institutions, having traditionally been mainly concerned with knowledge preservation and presentation, are increasingly trying to enable audience participation and co-production. A major explanation behind this shift is the possibilities (and demands) brought about by new technology.

NYHET | 25 apr 2018

Nytt nummer av Medietrender i Norden

Utvecklingen för den nordiska dagspressen, förändrade medievanor och nya mediepolitiska initiativ i de nordiska länderna. Det är några ämnen i den senaste utgåvan av Nordicoms nordiska nyhetsbrev. Läs det här.

PUBLIKATIONER | 6 apr 2018

What’s the problem in problem gaming?

This new Nordicom anthology, titled What is the problem in problem gaming?, tackles the debate about young people’s gaming habits and the highly contested con­cept of “video game addiction”.

Prenumerera på Publikationer från Nordicom