Unga och medier

NYHET | 6 feb 2019

Norske barns medievaner i 2018

Medienorges nyhetsbrev Fremtidens mediebrukere oppsummerer noen av de sentrale trendene innen barn og unges mediebruk – i et land som er i verdenstoppen når det gjelder digitalisering.

PUBLIKATIONER | 30 jan 2019

Svårt för ungdomar att identifiera falska nyheter på nätet

Många svenska ungdomar har svårt att identifiera falska eller partiska nyheter från nätet. Det visar en ny studie publicerad i Nordicom Review. De ungdomar som själva ansåg sig vara duktiga på att hitta information online var de som presterade sämst i undersökningen.

NYHET | 13 dec 2018

Medietrender i Norden – 2018 års sista nummer

logotype Nyhetsbrevet Medietrender i NordenNordicoms senaste nyhetsbrev handlar om ungas nyhetskonsumtion, om fortsatta generationsklyftor i webbanvändningen och om ekonomin i mediebranschen  – allt med fokus på Norden.

PUBLIKATIONER | 4 dec 2018

Stora variationer i barns och ungas nyhetsanvändning

Hur konsumerar barn och unga nyheter i ett digitalt medielandskap? Det har Nordicom och Statens medieråd undersökt i en ny antologi med författare från både Norden och Baltikum. Den visar bland annat att nyhetsorganisationer som vill nå yngre målgrupper måste arbeta i flera olika kanaler för att lyckas.

PUBLIKATIONER | 8 nov 2018

Yearbook 2018: Digital Parenting

Digital Parenting. The Challanges for Families in the Digital Age is the Clearinghouse Yearbook of 2018. The book addresses the challenges and opportunities faced by parents in digital times taking into account multiple levels of digital penetration among families from different social classes and regions across the world.

NYHET | 25 okt 2018

En nordisk undersökning av barns och ungas kulturvanor?

Går det att genomföra en gemensam nordisk undersökning om barns och ungas kulturvanor och kulturaktiviteter? Det har Kulturanalys Norden undersökt i en ny rapport, på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

NYHET | 27 sep 2018

Norge: Barn og medier-undersøkelsen 2018

Allt fler och allt yngre barn har tillgång till egen mobil och bland barn i 10-årsåldern har nästan alla en smartphone. Bland 9-18-åringarna lägger ungefär hälften två timmar eller mer på mobilanvändning  – för mycket menar en del av dem själva.

PUBLIKATIONER | 27 aug 2018

Smaken för nyheter: Klasskillnader i det digitala medielandskapet

Människors konsumtion av nyheter blir allt mer splittrad. I boken Smaken för nyheter: Klasskillnader i det digitala medielandskapet visar att växande klassklyftor och ett ökat informationsutbud har lett till att befolkningens nyhetsvärldar ser väsentligt olika ut, något som riskerar att öka samhällsklyftorna ytterligare.

NYHET | 5 feb 2018

Safer Internet Day 2018

Safer Internet Day uppmärksammas tisdag den 6:e februari – "Create, connect and share respect: A better internet starts with you".

PUBLIKATIONER | 15 jan 2018

Young and Creative

Young and creative omslagThis new Clearinghouse book, Young and Creative – Digital Technologies Empowering Children in Everyday Life ,aims to display a variety of examples where children and youths have been active and creative by using their own initiative, and by being driven by intrinsic motivation, personal interests, and peer relations.

Prenumerera på Unga och medier