Norden

NYHET | 18 maj 2017

Kvinnor och män i nyheterna

Kvinnor är underrepresenterade i nordisk nyhetsmedia, både som nyhetssubjekt och som informations- och åsiktskälla. Dessutom blir kvinnor och män representerade på könsstereotypa vis, detta visar rapporten ”Women and men in the news”, gjord på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

NYHET | 15 maj 2017

Hur borde forskningsresultaten spridas mera effektivt?

Fyra nordiska medieprofessorer svarar på frågan "Hur borde forskningsresultaten spridas mera effektivt?" inför lanseringen av årets första nummer av Nordicom-Information, som handlar om relationen mellan akademi och mediebransch.

EVENT | 15 maj 2017

NordMedia 2017

NordMedia 2017 conference in Finland is coming soon - deadline for full papers is June 30.

EVENT | 8 maj 2017

Nordicom på Nordiske Mediedager

Den 10 – 12 maj går Nordiske Mediedagerna i Bergen av stapeln. Nordicom kommer att finnas på plats med ett bokbord som presenterar aktuell litteratur från Nordicom, dessutom kommer Jonas Ohlsson, medieforskare på Nordicom, att delta i en debatt tillsammans med bland annat den norska kulturministern.

EVENT | 5 maj 2017

Digital Culture and Society Conference in Shanghai

Every second year, the Nordic Center in Shanghai is arranging a conference, providing a forum for researchers and practitioners to meet. This year’s conference will take place on October 19 – 20, 2017 and the theme is “Digital Culture and Society".  As a member university, those affiliated with the University of Gothenburg gets a discount on the participation fee.

NYHET | 2 maj 2017

Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2017

Pressfriheten i världen har aldrig varit så hotad som nu. Det visar Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2017. Norden är fortfarande bäst på pressfrihet, men Finland har fallit från första till tredje plats efter politiska påtryckningar på Yle (se ovan).

NYHET | EVENT | 27 apr 2017

Nordiskt fokus på yttrandefriheten

Den svåra yttrandefriheten är temat för en nordisk debattbok från NJC, Nordiskt Journalistcenter. Här skriver författare från hela Norden om näthat, digitaliseringens påverkan på medieutvecklingen, ekonomiska utmaningar och andra hot mot yttrandefriheten.

PUBLIKATIONER | 26 apr 2017

Globala teknikföretag står för hela den digitala annonstillväxten i Norden

Igår presenterade Nordicom Kampen om reklamen, en unik studie som undersöker hur konkurrensen från globala digitala reklamplattformar påverkar möjligheten att finansiera nyhetsjournalistik i Norden.

NYHET | 13 apr 2017

Mer faktabaserad medierapportering om alkohol och droger

För att öka förståelsen mellan journalister och forskares arbetssätt har Nordens välfärdscentrum tagit fram publikationen Missbruk av fakta? Alkohol och droger i medierna. Syftet är att göra rapporteringen om alkohol och droger i medierna mer faktabaserad och nyanserad.

NYHETSBREV | 7 apr 2017

Nytt nummer av Medietrender i Norden

Effekterna av den digitala utvecklingen löper som en tråd genom årets första nordiska nyhetsbrev. Studier visar hur nya medievanor och förändringar på reklammarknaden utmanar medierna – och finanseringen av samhällsviktig journalistik.

Prenumerera på Norden