Norden

NYHET | 13 jun 2018

Nya medlemmar i Nordicoms vetenskapliga råd

Nordicoms vetenskapliga råd har två nya medlemmar: Marko Ala-Fossi från Universitetet i Tammerfors och Stig Hjarvard från Köpenhamns universitet.

PUBLIKATIONER | 5 jun 2018

Flera utmaningar för öppenhet i medier och kommunikation

Öppenhet är ett begrepp som är mer aktuellt än någonsin. Inom akademin talas det om öppen vetenskap, i skolan har öppna läromedel blivit centrala och på sociala medier delar människor med sig av sin sårbarhet genom hashtaggar som hänvisar till öppenhet. Det senaste numret av tidskriften Nordicom Information handlar om öppenhet i medier och kommunikation.

NYHET | 8 maj 2018

Hur styrs kulturpolitiken i Norden?

Kulturanalys Norden har publicerat en rapport om kulturpolitikens styrning i de nordiska länderna, med texter av nordiska forskare. Rapporten visar bland annat att ansvaret för kulturpolitiken förskjuts från nationell till regional eller kommunal nivå.

PUBLIKATIONER | 4 maj 2018

Media Innovation and Design in Cultural Institutions

This new Nordicom anthology looks at how cultural institutions, having traditionally been mainly concerned with knowledge preservation and presentation, are increasingly trying to enable audience participation and co-production. A major explanation behind this shift is the possibilities (and demands) brought about by new technology.

NYHET | 3 maj 2018

Fighting Fakes – The Nordic Way

“Fake News” understood as propaganda, lies, disinformation and fake factory stories are serious threats to our democracies. The Nordic Council of Ministers is now launching a booklet on how to counter so-called “fake news".

NYHET | 25 apr 2018

Nytt nummer av Medietrender i Norden

Utvecklingen för den nordiska dagspressen, förändrade medievanor och nya mediepolitiska initiativ i de nordiska länderna. Det är några ämnen i den senaste utgåvan av Nordicoms nordiska nyhetsbrev. Läs det här.

NYHET | 9 apr 2018

State of the Nordic Region 2018

En ny rapport från Nordiska ministerrådet presenterar siffror och annan fakta om de nordiska länderna. Utöver demografi, ekonomi, arbete, utbildning och välfärd, sätter årets utgåva fokus på den digitala utvecklingen och nordbornas kulturvanor.

PUBLIKATIONER | 6 apr 2018

What’s the problem in problem gaming?

This new Nordicom anthology, titled What is the problem in problem gaming?, tackles the debate about young people’s gaming habits and the highly contested con­cept of “video game addiction”.

NYHET | 3 apr 2018

Jonas Ohlsson ny föreståndare vid Nordicom

Jonas Ohlsson blir ny föreståndare för Nordicom. Ohlsson har under de senaste åren arbetat som forskare vid Nordicom och som undersökningsledare vid SOM-institutet.

PUBLIKATIONER | 21 mar 2018

Newspaper trends in the Nordic countries

A new publication from Nordicom examines the newspaper trends in Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden. Unique data time series, starting in the year 2000, present the Nordic newspaper landscape, the economy of the newspaper markets, and reading trends.

Prenumerera på Norden