NYHET | 23 nov 2017

Ledig tjänst: Föreståndare vid Nordicom

Nu finns en ledig tjänst som föreståndare vid Nordicom. Tjänsten omfattar ett övergripande ansvar för hela verksamheten vid Nordicom, vilket omfattar arbetsledning, organisation, kompetens- och resursförsörjning, ekonomi- och personalansvar, vetenskaplig kvalitet, samt organisationens allmänna strategiska utveckling.

NYHET | 9 nov 2017

Det svenska medielandskapet: en klassiker i ny tappning

”En klassiker och ett standardverk för alla som vill få en överblick över medielandskapet” – så beskrivs den nya boken Det svenska medielandskapet som lanseras efter årsskiftet. Boken utkommer i sin tolfte upplaga och har under olika titlar, senast Massmedier, följt mediernas villkor sedan 1970-talet. Två av de tre författarna kommer från Nordicom.

NYHET | 9 nov 2017

Svenska barn och ungdomars kulturvanor

Myndigheten för Kulturanalys har undersökt svenska barn och ungas kulturvanor på fritiden. Den vanligaste medierelaterade aktiviteten är att titta på kortfilm/videoklipp online, vilket en majoritet av barn och unga gör varje dag.

NYHET | 30 okt 2017

Svenskarna och internet: Pensionärer alltmer digitala

Svenska pensionärer använder internet i allt högre utsträckning. Yngre använder visserligen nätet oftare, men nu visar undersökningen Svenskarna och internet för första gången att en majoritet (56 procent) bland dem som är över 75 år använder internet.

NYHET | 19 okt 2017

Förslag på ny finansiering för svensk public service

Radio- och tv-avgiften, som finansierar SR, SVT och UR, ska avskaffas och ersättas med en öronmärkt skatt. Det föreslår en enig public service-kommitté i sitt delbetänkande.

PUBLIKATIONER | 25 sep 2017

Marknadsmässig kurragömmalek? Barn, unga och dold reklam

För första gången finns nu en bok som diskuterar dold reklam riktad mot barn utifrån olika perspektiv: forskarens, journalistens, branschens och inte minst barnens. Den nya antologin Marknadsmässig kurragömmalek? Barn, unga och dold reklam som ges ut i ett samarbete mellan Nordicom och Statens medieråd i Sverige.

NYHET | 24 aug 2017

Utökad utredning om svensk public service

Den svenska public service-kommittén har fått utökat uppdrag. I juni presenterade regeringen ett tilläggsdirektiv med fokus på att värna public service-organisationernas oberoende och integritet och på att innehållet ska nå en så stor del av publiken som möjligt.

PUBLIKATIONER | 21 aug 2017

Ny bok uppmärksammar 250 år av tryck- och yttrandefrihet i Sverige

Förra året uppmärksammades 250 års jubileet av Sveriges tryck- och yttrandefrihetslag – som var den första i världen. Nu lanseras boken The Legacy of Peter Forsskål. 250 Years of Freedom of Expression, som belyser yttrandefrihetens historia med utgångspunkt i Peter Forsskåls 21 teser om borglig frihet.

NYHET | 6 jul 2017

Mediekonsumtionen allt mer digital

Mediekonsumtionen förändras och blir allt mer digital. Digitaliseringen har också skapat en tydlig klyfta mellan de yngres och de äldres mediekonsumtion. Det visar en ny rapport från Myndigheten för press, radio och tv.

NYHET | 29 jun 2017

Förtroendet för medier fortsatt stabilt

Trots stora förändringar i omvärlden finns en stabilitet i Sverige i allmänhet. Förtroendet för landets medier är också stabilt, men skiljer sig mellan olika samhällsgrupper. Det här visar SOM-institutets nya forskningsantologi Larmar och gör sig till.

Prenumerera på Sverige