Rörlig bild

NYHET | 9 nov 2017

Svenska barn och ungdomars kulturvanor

Myndigheten för Kulturanalys har undersökt svenska barn och ungas kulturvanor på fritiden. Den vanligaste medierelaterade aktiviteten är att titta på kortfilm/videoklipp online, vilket en majoritet av barn och unga gör varje dag.

NYHET | 27 sep 2017

Finländsk tidskrift diskuterar nordisk film

Det är blomstrande tider för nordisk film. Det konstaterar redaktörerna för ett specialnummer av tidskriften Lähikuva (Närbild), som diskuterar nordisk film från ett finländskt perspektiv.

NYHET | 26 sep 2017

Film på bio i Norden - publikation från Kulturanalys

I vilket nordiskt land går befolkningen mest på bio? Och hur ser det ut med jämställdheten i nordisk film? Det svarar Kulturanalys Norden på i en ny statistikpublikation.

NYHET | 31 mar 2017

Tv-tittandet i Norden 2016

Tittandet på linjär tv minskar medan webb-tv ökar. Särskilt tydlig är trenden bland ungdomar och unga vuxna. Men utvecklingen till trots har linjär tv i Norden fortfarande en stor publik. Det visar 2016 års tv-data från mätinstituten i de nordiska länderna, sammanställda av Nordicom.

NYHET | 16 mar 2017

Rekord för nordiskt tv- och mediesamarbete

Aldrig tidigare har det samproducerats så mycket nordisk tv som under 2016. Det skriver Nordvision i sin senaste årsrapport. Skam, avslöjandet av Panama-dokumenten och EM-fotboll är några exempel på nordiska public service-samarbeten.

NYHET | 7 mar 2017

Finskt förslag om stöd till nyheter i kommersiell tv

En finsk arbetsgrupp tillsatt av kommunikationsministeriet vill ge stöd till nyhetsverksamhet i kommersiell tv. Förslaget innebär ett tillfälligt treårigt stödprogram avsett för kommersiella kanaler med programtillstånd som allmännyttig kanal.

NYHET | 20 jan 2017

Hurtige nyhedsfix gør danskerne rundtossede

Medieudviklingen 2016Hvert år laver DR Medieforskning en rapport om udviklingen i danskernes brug af de elektroniske medier. Nu er Medieudviklingen 2016 klar, og den peger bl.a. på, at hurtige nyhedsfix gør de danske nyhedsjunkier rundtossede.

NYHET | 11 jan 2017

Hur ska norsk public service finansieras i framtiden?

Den norska regeringen föreslår en teknikneutral medieavgift för att finansiera NRK i framtiden. Man vill också ge ekonomiskt stöd till en aktör som ska sända kommersiell public service-tv.

Media Policy | 16 dec 2016

Update of AVMSD: Role of National Regulators Contentious Issue

The new rules for audiovisual media services proposed by the EU Commission in May have been debated in the Council and the European Parliament’s Culture Committee. The role of national regulators, advertising rules and the new “quotas” for European works in on-demand services seem to be tricky issues, as reported in the European Media Policy newsletter.

NYHET | 10 aug 2016

Medieägande: mot pan-europeiska tv-bolag?

En ny rapport från European Audiovisual Observatory tar upp medieägandet på den audiovisuella marknaden i Europa. Fokus ligger på ett antal stora paneuropeiska programföretag och distributörer. I analysen ingår bland annat MTG/Viasat, Sanoma och Discovery Communications.

Prenumerera på Rörlig bild