Två bilder: En tidningshög och de nordiska flaggorna.
Foto: Skandinav bildbyrå och Unsplash

Nytt faktablad: Direktstöd till nyhetsmedier – en nordisk översikt

Ny publikation
 | 13 oktober 2022
I flera nordiska länder föreslås moderniseringar av mediestödet. Men hur ser dagens stödordningar ut? Vilka är de viktigaste mediestöden? Och vilka förslag finns för framtiden? Det får du veta i Nordicoms senaste faktablad.

I alla nordiska länder kan privatägda nyhetsmedier ansöka om direktstöd från staten. Det här faktabladet belyser regelverk som styr mediestöden, olika stödordningar samt kriterier för att uppbära de största mediestöden. Även politiska förändringsförslag berörs.

Några nordiska insikter: 

  • De största stödformer utgörs av produktions- och driftsstöd, som beräknas utifrån redaktionella kostnader eller upplagor och räckvidd.
  • Sist ut att införa direktstöd var Island år 2020, drygt femtio år efter Norge som var först 1969.
  • Finland har, till skillnad från övriga Norden, enbart direktstöd till nyhetsmedier på minoritetsspråk (inklusive svenska som är det minsta av Finlands två nationalspråk).
  • I Danmark och Norge finns mediestödslagar och Island har en medielag. I Sverige finns förslag om att införa en mediestödslag från och med 2024.
  • Gemensamt i de politiska ändringsförslagen är en omfördelning av stöd till förmån för lokala medier.

Faktabladet länkar även till nordisk statistik om det direkta press- och mediestödet under åren 2000–2021.


Utredningar om mediestöd finner du i Nordicoms sammanställningar av medierelaterade utredningar och andra dokument i Danmark, Finland, Norge och Sverige.

Statistik om mediestöd i Norden finner du via länk i faktabladet eller direkt via Nordicoms tabelldatabas (Välj Region: Norden, Medier: Dagspress).

Eva Harrie

Områden :