Ledig tjänst: Nordicom söker utredare

Tobias Lindberg vid Nordicom presenterar Mediebarometern 2022
Foto: Majk Zanqrelle
Nordicom söker en ny utredare till arbetet med att fördjupa kunskapen om mediernas utveckling i Sverige och Norden. Det är ett arbete som också inkluderar Mediebarometern, den största oberoende undersökningen av medieanvändningen i den svenska befolkningen.
Nyhet
 | 18 september 2023

Nordicom är idag det ledande vetenskapliga kunskapscentret inom svensk och nordisk medieutveckling. Genom statistiksammanställningar, rapporter och analyser fungerar vi som ett kunskapsstöd till såväl politiken och mediebranschen, som det omgivande samhället. 

Nu söker vi en ny medarbetare som kan hjälpa oss att ytterligare stärka och utveckla det här arbetet. Som utredare hos oss kommer du att arbeta med att dokumentera och analysera medieutvecklingen på svensk och nordisk nivå. Det inkluderar mediemarknadens strukturella utveckling, utvecklingen på reklam- och publikmarknaderna, liksom utvecklingen på de mediepolitiska och medieteknologiska områdena.

– Globala kriser som pandemin, kriget i Ukraina och klimatförändringarna visar på betydelsen av oberoende och professionella medier. Samtidigt står dagens medieföretag inför stora ekonomiska och politiska utmaningar. Allt detta innebär att det finns ett växande behov av ett pålitligt och oberoende kunskapsunderlag kring mediernas utveckling och villkor. Och här spelar universiteten en viktig roll. Det är därför väldigt roligt att vi nu har möjligheten att inrätta en ny tjänst som kan hjälpa oss att utveckla det här arbetet, säger Jonas Ohlsson, föreståndare för Nordicom.  

I arbetsuppgifterna ingår också att bidra till genomförandet av frågeundersökningen Mediebarometern, som mäter den svenska befolkningens användning av olika medier. 

– Mediebarometern är förmodligen det som Nordicom är mest känt för här i Sverige. Våra rapporter får inte bara stor medial uppmärksamhet när de släpps. De är också viktiga underlag i det mediepolitiska beslutsfattandet, säger Jonas Ohlsson. 

Mediebarometern genomfördes första gången 1979, vilket gör den till den äldsta studien i sitt slag i världen. Undersökningen genomförs av Nordicom på uppdrag av det svenska kulturdepartementet. 

Läs mer och ansök

Tjänsten är en tillsvidareanställning på 100% med placering på Nordicoms kontor vid Linnéplatsen i Göteborg. Läs mer om tjänstens innehåll och vilka kvalifikationer vi söker i Göteborgs universitets rekryteringsverktyg.

Sista ansökningsdagen är den 15 oktober 2023.

Områden :