Graf: DESI Index 2020 (Europeiska kommissionen)
Rankning enligt DESI Index 2020 (Europeiska kommissionen)

Norden bäst i EU på digitalisering

Nyhet
 | 26 juni 2020
Finland, Sverige och Danmark toppar EU:s digitala index 2020. Norge är på samma nivå, men finns inte med på listan eftersom landet inte är med i EU.

Norden högpresterar på det digitala området. Det visar DESI 2020, EU-kommissionens årliga index som följer EU-ländernas utveckling mot digital ekonomi och digitalt samhälle.  

Baserat på 37 indikatorer mäter DESI utvecklingen inom fem områden:

  • Konnektivitet: tillgång till och användning av bredband
  • Humankapital: digital kompetens i befolkningen och bland yrkesverksamma
  • Användning av internet i befolkningen
  • Integrering av digital teknik i näringslivet (e-handel, molntjänster, stordata)
  • Digitala offentliga tjänster (e-förvaltning, e-recept, öppna data)

Norden leder på tre av fem områden

Finland, Sverige och Danmark intar första till tredje plats i indexet. Tillsammans med Nederländerna på fjärde plats utgör Norden ett toppkluster som följs av Malta, Irland och Estland. Längst ned i indexet hamnar Grekland och Bulgarien.

De nordiska EU-länderna leder också inom tre av fem delområden: Danmark är bäst i EU på bredband (konnektivitet), medan Finland har högst digital kompetens (humankapital) och internetanvändning. Sverige kommer på andra plats vad gäller bredband, digital kompetens och internetanvändning (se matris nedan).

DESI Index 2020: De nordiska EU-medlemmarnas rankning bland 28 EU-länder
Graf: DESI Index 2020: De nordiska EU-medlemmarnas rankning bland 28 EU-länder
Källa: DESI Index 2020 (Europeiska kommissionen)

Norge platsar som trea

Den norska landrapporten visar att Norge skulle hamnat på tredje plats, före Danmark, om landet varit med på listan. Norge hade också tagit förstaplatsen vad gäller internetanvändning, och tillsammans med Danmark förstaplatsen för bredband (konnektivitet).

5G och digital kompetens viktiga i coronakrisens spår

Under covid-19-krisen har digital teknik – och medborgarnas användning av internet – haft stor betydelse, och i länderrapporterna berättas om strategier, verktyg och plattformar som använts för att hantera krisen.

Även för den ekonomiska återhämtningen efter krisen kommer det digitala att spela en nyckelroll. Här pekar EU-kommissionen på följande indikatorer som extra relevanta: 5G eller nät med hög kapacitet, digitala färdigheter, avancerad digital teknik för företag och digitala offentliga tjänster. På dessa indikatorer ligger Norden antingen mycket bra till eller är över EU-genomsnittet, visar de nordiska analyserna.

 Eva Harrie

Områden :